Táplákozás

Táplálékok hatásai a szervezetre
1. CUKOR

Naponta átlag 53 teáskanálnyi cukrot viszünk be a szervezetbe. Ez azt jelenti, hogy minden nőre, férfira és gyermekre több mint egy kiló jut ötnaponta.
Egyetlen félliteres üdítő tizenhárom teáskanálnyi cukrot tartalmaz...
Ha ma új termékként vezetnék be a cukrot, soha nem engedélyeznék, mint élelmiszert. Erős méreg, és a gyógyszertárban a helye. Gyengíti az agyat, és befolyásolja a viselkedést. Az egyszerű cukor arra kényszeríti a szervezetet, hogy túl sok inzulint termeljen, és ezzel csökkentse a vércukorszintet. A lecsökkent vércukorszint azonban farkasétvágyat ébreszt, és ezzel ördögi kört indítunk el.
Sir Charles Herbert Best, az inzulin felfedezője hívta fel a figyelmet arra, hogy a cukor ugyanúgy hat a szervezetre, mint az alkohol... A cukorból alkohol képződik /függőség!/, ami károsíthatja a májat (gyulladás-megnagyobbodás).
A máj méregtelenítő munkája során képes az alkohol átalakítására egy bizonyos szintig, de így a szervezet normális működéséhez szükséges enzimeket von el az alkohol semlegesítésére.
Lehetséges májnagyobbodás olyan embereknél is, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, de sok édességet esznek. A májkárosodással együtt jár a haj, látás és a bőr épségének a romlása.
A cukor fogyasztása B vitamint és kalciumot von el a szervezettől.
Dr. Shelton: Akik cukrot fogyasztanak alkoholisták, anélkül, hogy tudnának róla!


2. HÚS

Felmérések alapján ott a legmagasabb az átlagéletkor, ahol egyáltalán nincs húsfogyasztás.
A, Az ember alapvetően növényevő, nem mindenevő. 
Erre utal:
a, bélcsatornánk hossza (a ragadozók bélcsatornája rövidebb és más szerkezetű, hogy gyorsabban eltávozhasson szervezetükből amit megettek)
b, nyálunk összetétele és kémhatása (a hús megemésztéséhez savas kémhatás szükséges, de az emberé lúgos)
c, fogaink típusa és elhelyezkedése
B,  Fokozott méreganyag-tartalom
Azok a mérgek amelyekkel a földet és a növényeket kezelik, felhalmozódnak az állatok szervezetében (kb. 13-szor annyi). Ezen kívül az állatokat kezelik antibiotikumokkal, étvágyfokozóval, hormoninjekcióval...
A húsevő ember szervezetében ezek a mérgező anyagok felszívódnak, és beépülnek.
C, A fehérje megemésztéséhez kalciumra van szükség, a hiányzó mennyiséget a szervezet a csontokból és a fogakból vonja el. Következmény csontritkulás és fogszuvasodás.


3. TEJ- ÉS TEJTERMÉKEK

Bármekkora mennyiségű fogyasztása káros. A tej ugyan számos nyomelemet és vitamint tartalmaz, de ezeket a szervezet nem tudja hasznosítani.
Káros hatásai:
a, A tejfogyasztás növeli az A és B-12 vitamin, cink, vas és kalcium szükségletet.
b, Nyálkaképződés:
- Légúti zavarok. Betakarja a hörgőket, a nyálkahártyát...
- Gyomor és béltraktusban a nyálka bevonja a bélfalat, gátolva a más élelmiszerekkel bevitt hasznos tápanyagok felszívódását is.
c, A laktózt (tejcukor) nem tudja az ember megfelelő módon megemészteni...
d, Csontritkulás és meszesedés
Az egyik kalcium hiányra a másik pedig kalcium többletre utal. A tejben a hőkezelés hatására (ma már minden tejet hőkezelnek) olyan változások mennek végbe, ami miatt a kalcium nem tud beépülni, így lerakódik a csontokra, érfalakra, csigolyák közé, ezzel elindítva a meszesedést.
A csontritkulás a világ azon tájain a legelterjedtebb, ahol a tej- és tejtermékek fogyasztása a legmagasabb.


4. SZÉNHIDRÁTOK

Ha a búzáról eltávolítjuk a rostban gazdag korpát, a tápanyagokban gazdag csírát, és a tápanyagszegény keményítőt hagyjuk meg, fehér lisztet kapunk.
A fehér liszt, a fehér rizs, fehér tészta, fehér kenyér és a többi kezelt gabonatermék igen gyorsan felszívódik a véráramban, jelentős vércukorszint-ingadozást hozva létre (ami farkaséhséget eredményez).
Addiktívak: minél többet fogyasztunk belőlük, annál többet akarunk. Ilyenek még a zsíros vagy/és cukros ételek is.
Csak a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, tésztákat tanácsos fogyasztani, mert ezekben nagyrészt megvannak az emésztéshez szükséges ásványi anyagok, rostban is gazdagok, valamint sokkal lassabban szívódnak fel. Fehér lisztből készült termékek fogyasztása esetén a szervezetnek saját magából kell kivonnia a szükséges tápanyagokat...
Kitűnő szénhidrátforrás pl. a krumpli vagy a banán.


5. ZSÍROK

A zsírból, olajból, margarinból stb. az emésztés során sav keletkezik, amit a szervezetnek semlegesítenie kell...
A zsiradékokat a legnehezebb megemésztenie a szervezetnek...
Zsír van a sült krumpliban, a margarinos kenyéren, rántottában, bundás kenyérben, levesben, főzelékben, süteményekben (azért olyan finomak, mivel telenyomják őket különféle zsiradékokkal és cukorral...), péksüteményekben (pogácsák stb. azért olyan foszlósak, mert sok zsiradékot tartalmaznak). 
A tejtermékek és húskészítmények is rengeteg zsírt tartalmazhatnak...
Zsír van a különféle magvakban (pl. dió, mogyoró), mákban, kókuszreszelékben stb., melyek sokkal kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a mesterségesen előállított zsiradékok, de ezekből is igen keveset szabad csak fogyasztani. 

6. NYERS NÖVÉNYI ÉTREND /előnyei/

1. Tápegész
A nyers növényi ételek vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdagok. Az emésztésükhöz minden anyagot tartalmaznak.

2. Enzimbőség
Az enzimek jó emésztést és anyagcserét biztosítanak, de 55 Celsius fok felett lebomlanak...

3. Vitaminbőség
Hőkezelés vagy túlzott hűtés hatására ez tönkremegy.

4. Organikus sótartalom
A szervezet csak a szerves (organikus) sót képes hasznosítani, de hőkezelés hatására szervetlen sóvá alakul....

5. Rostbőség
Serkenti a bélműködést

6. Optimális fehérjebevitel

7. Gyulladásgátló hatás
Az A és C vitamin miatt.

8. Megfelelő zsír és koleszterin tartalom
A növényi táplálékban telítetlen zsírsavak vannak, melyek segítik az érvédő koleszterin képződését.

9. Lúgosító hatás

  
MÉRGEZÉS

A szervezet a kiválasztószerveken (máj és vese) keresztül igyekszik megszabadulni a méreganyagoktól. Amikor túlterhelődnek, bekapcsolódnak a másodlagos kiválasztószervek: a bőr és a tüdő.
A bőrnél ez a folyamat az izzadás (krónikus esetben pattanások és mitesszerek) útján megy végbe.
A tüdőnél oxidációs folyamatok révén a légzéssel, krónikus esetben váladék útján (orrfolyás stb.) távoznak a toxikus anyagok.


Mit mivel együnk és hogyan?

A különféle táplálékok megemésztéséhez különféle közegre van szükség a gyomorban. Pl. a fehérje megemésztéséhez savakra, de a szénhidrátokhoz már bázisokra, ezért összeegyezhetetlen például a húst rizzsel együtt enni. A savak és a bázisokat kölcsönösen közömbösítik egymást...
Amikor többféle ételt eszünk egyszerre, akkor az emésztési idő megsokszorozódik, a tápanyagok felszívódása romlik, rothadás, gázképződés a következmény.
A legjobb megoldás az, amikor egy étkezés alkalmával csak egyféle ételt eszünk. Pl. csak gyümölcsöt, csak zöldséget, csak szénhidrátot, csak fehérjét.
Evés közben egyáltalán ne igyunk, mert az ital felhígítja az enzimeket és a gyomornedveket, amelyek éppen az étel emésztésén munkálkodnak.
Az étkezés után 20 perccel telítettebbnek érzi magát az ember. Ennek az az oka, hogy a gyomor feszülését érzékelő receptorok körülbelül 20 percre van szükségük ahhoz, hogy egy speciális hormon segítségével az aggyal közöljék, a gyomor mennyire van tele. Ha az ember addig eszik, amíg teljesen jóllakottnak nem érzi magát, valójában már 20 százalékkal többet evett a kelleténél, és ez akár minden étkezésnél előfordulhat. Ha pedig ezt rendszeresen teszi, a gyomor kicsit kitágul, hogy helyet biztosítson az ételtöbbletnek. Ezért aztán a következő alkalommal már kicsit többet kell együnk ahhoz, hogy ugyanazt a telítettségi érzést elérjük.
A tibeti lámák könnyű ételeket fogyasztanak, vegetáriánusok, és csak egyféle ételt esznek étkezésenként, azt is kis mennyiségben. Például az egyik étkezésük állhat gyümölcsből, a másik zöldségből, a következő pedig kenyérből. 25 évesnek látszanak függetlenül attól, hogy valójában milyen idősek?
 A legnagyobb probléma véleményem szerint az, hogy általában tudatában sem vagyunk mit eszünk, mi is van abban tulajdonképpen. Például, amikor megeszünk egy pogácsát, akkor nemcsak szénhidrátot eszünk, hanem tetemes mennyiségű zsiradékot is.
Föl se fogjuk, hogy amikor megeszünk egy hamburgert, akkor azzal a saját szervezetünket mekkora borzalmak elé állítjuk: hús-szénhidrát-zöldség-cukor stb. egyszerre! Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor kerékpározás közben, lejtmenetben, megpróbálnál könyvet olvasni, rádiót hallgatni és beszélgetni is a társaddal... mire jutnál? Semmit se tudnál élvezni. Se a kerékpározást, se a zenét, se a beszélgetést, se a könyvet, amit olvasol.
Szerinted a szervezeted mit tud kezdeni ennyiféle szeméttel egyszerre?

Közzétette: www.fenyorveny.hu 

Néhány megtekintésre javasolt oldal:
https://www.youtube.com/watch?v=mD4YSD8LDiQ

https://www.youtube.com/watch?v=gUHwTTleXJI

ROPOGÓS APRÓSÁGOK
MAGVAKAT AZ EGÉSZSÉGÉRT
Igaz, hogy az olajos magvakkal nem árt az óvatosság magas zsírtartalmuk miatt, de azért nem kell őket egy mozdulattal kitörölnöd őket az étrendedből. A bennük található zsírok számottevő hányada ugyanis telítetlen zsírsavakból áll, ami a szív- és érendszeri megbetegedések kitűnő ellenszere. Hatékony fegyverként vetheted be a magvakat csontritkulás ellen, csökkentik a magas vérnyomást, sőt, afrodiziákumként is bevetheted őket.
SALÁTA, TEJ, VAJ, LISZT
Bár leginkább rágcsálni valóként, sós és pörkölt változatban, esetleg süteménybe sütve ismerheted őket, mégis sokkal jobb, ha nyersen fogyasztod ezeket az apróságokat. Megbolondíthatod vele a salátád, a müzlid, apróra törve levesek vagy tészták tetejére szórhatod. Zsemlemorzsa helyett vagy azzal összekeverve húsok és zöldségek panírozásához is kitűnőek, és a búzalisztet is helyettesítheted velük, ha elég finomra őrölöd. Vízzel összeturmixolva finom növényi tejet, pürésre krémesítve pedig vajat készíthetsz belőlük. Ez utóbbiakat joghurthoz, pirítóshoz is eheted, olívaolajjal, balzsamecettel keverve, salátaöntetként is használhatod.
AZ EMÉSZTŐRENDSZER TESTŐREI
Nyers gyümölcsökkel fogyasztva elősegítik egymás hatását. A magvakban lévő zsírok semlegesítik a gyümölcsök savtartalmát, a gyümölcsökben lévő savak pedig segítenek a zsírok hatékony felszívódásában. Ha nem vagy türelmetlen, nem muszáj rögtön pucolás után eltüntetned a magokat, hanem érdemes 5-12 órára beáztatni, mert így a gyomor könnyebben meg tudja emészteni.
Nem kell belőle sokat fogyasztanod, mert kalóriatartalmuk igen magas, napi 10-20 szem olajos maggal már nagyon sokat tettél egészségedért.
Nem muszáj mindig a jól megszokott lenmag, mandula, dió, tökmag, napraforgómag, mogyoró, szezámmag csoporthoz ragaszkodnod, próbálj ki néhány különlegességet. Ebből mutatunk most egy kis ízelítőt.
FENYŐMAG:
A fenyőmag színe a napraforgómaghoz hasonló, krémszínű, annál nagyobb, hosszúkás mag. A fenyőmagokat kézzel piszkálják ki a tobozokból. A mégis bennmaradó magokat kemencébe helyezve pattogtatják ki, törik fel, majd forrázzák le. E hosszadalmas eljárás az oka, hogy a fenyőmag meglehetősen drága. Antioxidáns, tele van telítetlen zsírsavakkal, és nagyon sok benne az E-vitamin. Magas kálium- és magnézium-tartalmú finomság, csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.
PEKÁNDIÓ:
Nyúlánkabb, édesebb, mint a mi diónk, rengeteg fontos vitamin és ásványi anyag lakik benne. Csökkenti a koleszterinszintet és az epekő kialakulásának veszélyét, magas folsavtartalma miatt pedig különösen ajánlott kismamáknak.
PARADIÓ:
Csak vadon terem, és így drága, de érdemes megkóstolni. Édeskés íze leginkább a manduláéra hasonlít. Akkora a szeléntartalma, hogy már 1-2 szem is fedezi egy felnőtt napi szükségletét. Fokozza a szellemi teljesítményt.
MUSTÁRMAG:
A benne lévő szelénnek és magnéziumnak köszönhetően csökkenti a rák kialakulásának kockázatát és a gyulladásos megbetegedések tüneteit. Csempészd be az étrendedbe, ha migrének gyötörnek, de segít a magas vérnyomás és az érelmeszesedés megelőzésében is.
KENDERMAG:
Magas rosttartalma kifejezetten jót tesz az emésztésnek, ráadásul tökéletes benne az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya, mely többek között az egészséges haj és bőr záloga is.
CHIAMAG:
Más néven aztékzsálya a natúrkonyha újdonságai közé tartozik. Picike magjainak 34%-a tiszta omega-3 zsírsav. Szívbetegeknek, cukorbetegeknek, depresszióban szenvedőknek, fogyókúrázóknak is kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Íze a mogyoróéra hasonlít.
Szerző: Csuvarszki Évi 

SZÉNHIDRÁTSZEGÉNY ÉTKEZÉS (NASSOLÁS)…
Jöjjön pár hasznos tanács azoknak, akik eddig sok gyors CH-t ettek…

Szénhidrátszegény étkezés

Első és legfontosabb az egyszerű cukrok, finomított cukrok száműzése. Finomított liszteket nem feltétlenül száműzném, csak megfelelő minőségű liszttel társítanám min, 70-30%-os arányban természetesen a teljes kiőrlésű liszt javára. Abszolúte kerülendő a magas ch (GI, és inzulin indexű) gyümölcs, ebben az aszalványok is bőven bele tartoznak, de a szőlő, egyes körte és alma fajták is, vagy a dinnye, a banán is. Pl a banán 100 grammjában 24,2 gr ch van, ami igen magas – egy kisebb banán ezt ki is teszi. Ezek helyett válasszuk az alacsony GI vagy inzulin indexű gyümölcsöket, mint pl: bogyós gyümölcsök, meggy, grapefruit, kiwi, stb.

Ejtsünk szót a lisztekről is…Ezt különválasztanám mindenképp gluténmentesre és glutén tartalmú továbbá nem számolós gluténmentes lisztekre, valamint gyors és lassú felszívódású lisztekre. S akkor tegyük rendbe.

Finomított gyors felszívódású pl. a durumliszt, búzaliszt, fehér tönköly liszt, rétesliszt, de ide tartoznak még a darák ( kukorica, fehér rizs dara, búza dara).

Teljes kiőrlésű, lassú felszívódású pl graham liszt, teljes kiőrlésű búzaliszt, tk tönköly liszt, tk durumliszt, zabliszt, zabpehelyliszt.

Nem számolós és gluténmentes pl konjak liszt, a maglisztek, bambuszrost, utifűmaghéjliszt. Finomított gluténmentes gyors felszívódású pl. kukoricakeményítő, rizsliszt, tápiókaliszt. Gluténmentes lassú felszívódású pl: hajdina liszt, barna rizsliszt, köles liszt, teff liszt, amaránt liszt, zabliszt, zabpehelyliszt, csicseriborsóliszt, stb.

Mit fogyasszunk a gyors szénhidrátok (pl: gyümölcs, kefir, tej, joghurt, csoki, fagyi…) mellé, hogy ne érezzük azt az elfogyasztásuk után, hogy ez bizony kevés volt, vagy ne érezzük azt hogy leesett a vércukrunk (hypoglikémia) ?

Szenhidratszegeny etkezesMaga a gyors felszívódású élelmiszer lassítható olajos magokkal, olajokkal, zsírokkal, fehérjével (hús, tojás, túró, sajt…) , és teljes kiőrlésű termékekkel, de egyes konyhatechnológiai eljárásokkal is változtathatunk a felszívódáson – azonban azt ne feledjük, hogy a  ch mennyiségen nem, tehát az anyag mindig megmarad!

Nagyon jól bevált kisétkezésre (tízórai, uzsi) a gyors szénhidrátok mellé pl az egyes Gullon termékek, de csak a teljes kiőrlésű édesítőszeres termékei.  Ámbátor tudni kell azt is, hogy maltodextrint tartalmaz, ami sokaknak megbolygatja a pocakját. Ezt célszerű kitapasztalni.Ezek a fajta Gullon termékek diabéteszeseknek, IR-eseknek vagy egészséges emberek számára is ajánlott hiszen közel 60%-ban tartalmaz teljes kiőrlésű lisztet. Kész termékeknél ez már jó arány. Ide sorolnám még a Korpovit kekszet, vagy a  teljes kiőrlésű wasa –t (ez egy ropogós kenyér) amit ugyanúgy lehet tízóraira vagy uzsonnára fogyasztani akár light sajttal vagy sovány sonkaszelettel, mellé friss zöldséget, salátát. Ilyenkor a gyors lehet akár egy kisebb zöld alma (legjobb az idared és a granny smith tipusú alma, mert ezek savanykásabbak) vagy 1 dl vízzel hígított 100%-os rostos gyümölcslé.

Természetesen ha otthon süt az ember akkor annál jobb nincs, hiszen tudjuk,hogy mi kerül bele és mennyi. Ezért is ösztönzök mindenkit arra, hogy bátran vágjon bele a sütésbe.

Idő hiányában, vagy a pörgős hétköznapokra, azonban egy-egy kis étkezésre a fent felsoroltak kiválóak. Pl. tízórai – uzsi, pl 2-2 szelet  Gullon édes keksz( 10-10 ch lassú) mellé 10-10 ch gyors  pl cukormentes joghurt vagy kefir, vagy 2 kocka keserű csoki, vagy alacsony GI gyümölcs. Így le is van tudva a kisétkezés és a vércukor sem ingadozik